...mé stránečky :)


Šifra mistra Leonarda

15.06.2009 13:11

 

Šifra mistra Leonarda

Podle britského deníku "The Daily Telegraph" je Šifra mistra Leonarda, která vyšla v dubnu 2003, nejprodávanější vázanou knihou pro dospělé všech dob (The Daily Telegraph, 3. října 2004). Prodaly se miliony výtisků. Kniha byla přeložena do mnoha jazyků a zfilmoval ji Holywood. Z jejího autora se stal multimilionář.

List "The New York Times" ji popisuje jako "osvěžující propracovaný thriller plný hádanek, který pořušuje pravidla" (The New York Times, 17. března 2003). Došlo i k debatě o literárních přednostech knihy. Jeden z kritiků ji považuje za "vynikající thriller"
(Mark Green: Cracking the Code. London, Institute for Contemporary Christianity (viz https://www.licc.org.uk/articles/article.php/id/130)). Jiní už nejsou tak lichotiví. V jedné knize se píše, že Šifra mistra Leonarda je "snobská, že jde o pózu, že je samoúčelná, arogantní, samožerská, povýšenecká, kýčovitá, nelogická, umělá a úchylná." (Carl Olson and Sandra Miesel: The Da Vinci Hoax - Exposing the Errors in Da Vinci Code, Ignatius Press, 2004, str. 11)

Bez ohledu na to, že můžeme diskutovat o literárních kvalitách knihy, nelze zpochybňovat její vliv. Jedna členka našeho společenství v Holy Trinity Brompton v Londýně si zapsala některé názory, které jí o knize lidé říkali: Jeden z jejích přátel, který neměl ke křesťanství žádný hlubší vztah, řekl: "Kniha ukazuje, že Bible nemůže být přesná a že v jejím textu došlo ke změnám." Jeden z jejích křesťanských přátel řekl: "Málem jsem kvůli tomu přestal věřit." A jiný prohlásil: "Kniha mě přivedla k tomu, že jsem si uvědomil, že svou víru nemám podloženou fakty."

Jak může na lidi takhle zapůsobit román, literární dílo? Šifra mistra Leonarda je thrillerem, který sám sebe představuje jako historický román. Je to vymyšlený příběh, ale přesto se snaží čtenáře přesvědčit, že se zakládá na faktech. Podle slov kardinála George, arcibiskupa v Chicagu, je kniha "nesmyslná, absurdní, pro mnohé je však přesvědčivá." (Kardinál George: Foreword to The Da Vinci Hoax, Ignatius Press, 2004, str. 11)

O co tedy vlastně běží? Obsahem knihy se nemusíme nechat znepokojovat, neboť se nejedná o žádnou teologii. Nechceme se tu věnovat věrohodnosti popisu různých v knize uváděných míst, jako jsou zámek ve Villette u Paříže, hotel Ritz, Louvre, londýnský kostel Temple a mnoho dalších. I když to, že o nich kniha mluví, vedlo k jejich zvýšené návštěvnosti, přesnost jejich líčení byla zpochybňována. Nechci tu věnovat prostor úvahám o templářích, o klášteru na Sijónu nebo o Leonardových dílech. Také se nechci zabývat výpady knihy proti římskokatolické církvi (Vatikán) nebo proti Opus Dei. (Mnoho z autorových údajů je vzato z knihy Svatá krev a svatý grál, která vyšla v roce 1982; Dan Brown musel čelit hrozbě právního kroku ze strany jejích autorů Michaela Baigenta, Richarda Leigha a Henryho Lincolna (The Times, říjen 2004).

Šifra mistra Leonarda má teologické kořeny i základy, a to dokonce christologické. Celá věc je postavena na teorii o Ježíšovi. Všechno ostatní v příběhu dostává smysl pouze tehdy, jestliže na této teorii něco je.

 

 

Šifra mistra Leonarda: Dekódováno
Nicky Gumbel

—————

Zpět